Новини и статии JK GYM

Как да тренираме за мускулна маса?

                                        

Валентин Петков - световен шампион
Валентин Петков, персонален треньор

1. За да постигнете максимален ефект в нарастването на мускулната ма Валентин Петков, персонален треньорса, без губене на време и зверско блъскане, не е важно само с каква интензивност тренирате, т.е. каква тежест използвате, а и колко време поддържате напрежението на мускулните фибри в работната фаза на движенията (концентрична и ексентрична)!

Затова първо подберете правилната работна тежест, след което правете движенията бавно. Така ще увеличите времето под което мускулите са под напрежение и ще ги принудите да изградят механизмите за противодействие на дискомфортното дълго напрягане. Те ще станат силово по-издръжливи в локален план, като в тях се натрупа по-голямо количество гликоген и колаген.

Този процес на саркоплазмена хипертрофия, чрез натрупване на по-голям енергиен потенциал в мускулите ще придаде техния свеж и напомпан вид и съответна културистична визия … ако това е вашата цел.

Тренирайте интелигентно и кратко, както се препоръчва в JK GYM!

 

  1. Мускулна хипертрофия и за сметка на какво да е?

  Саркоплазмената хипертрофия е свързана с нарастване обема на мускулите за сметка главно на увеличаване количеството на гликогена и колагена в саркоплазмата и сравнително по-малко за сметка на увеличаване на активния белтък. Гликогенът е източника на енергия за мускулните съкращения, което означава че за да задължим мускулите да започнат да го натрупват в аванс в процеса на възстановяването, то ще трябва да ги натоварваме до степен близка на изчерпването на енергийния им ресурс. Това е свързано с прогресивно нарастване на умората в тях по време на тренировката и в крайна сметка до достигане на отказ на мускулните фибри да се контрахират. Така, очаквайки същата стресова ситуация при следващата тренировка, мускулните клетки ще започнат да изграждат механизми на противодействие на неблагоприятните условия създадени от прилагания стресор. Това не е познатата ни адаптация, защото няма и последваща деадаптация, ако мускулите се оставят дълго време без специфичните натоварвания до отказ … просто изградените механизми изчезват, защото изчезва и дразнителя който ги активира. Един от тези механизми на противодействие на умората е просто мускулите да започнат да съхраняват повече гликоген в саркоплазмата. Така натрупания енергиен ресурс ще ги направи силово по-издръжливи. Това означава, че мускулите ще бъдат напомпани с гликоген, ще бъдат обемни и свежи.

Такава саркоплазмена хипертрофия е най-удачно да се търси при най-податливите на това бели мускулни влакна от тип А, при които съкращенията са за сметка на анаеробно-аеробния гликолитичен механизъм на енергообезпечаване.

Нарасналата им локална силова издръжливост не означава, че ще бъдете по-издръжливи в кроса, плуването или колоезденето на дълги разстояния. Ще бъдете силово издръжливи само в специфичната среда в която сте тренирали, т.е. във вдигането на тежести по културистичната методика.

Щом факторът умора е водещ компонент в тренировката, дали е нужно да тренираме до отказ във всяка серия, дали малките интервали на почивки са по-подходящи, дали големите тренировъчни обеми са за предпочитане и други въпроси, ще разгледаме в следваща дискусия.

И понеже е дискусия, споменаваме, че излагаме нашето становище на базата на опита с най-изявените ни културисти, членували в нашия спортен клуб, а именно, Стоил Стоилов, Христомир Христов, Димитър Димитров, Валентин Петков и др., чийто безспорни резултати са записани в историята не само на българския, а и на световния културизъм (последните трима са неколкократни Европейски и Световни шампиони, а Стоил вицешампион на САЩ.    

  Нека тренировките са според целта и интелигентно построени, за да се тренира ефективно и с най-малък престой в залата за бодибилдинг!

                                                                                                                      Колеж по спорт „Био Фит“

Previous ArticleNext Article