JK Fitness Gym — Зала за силов фитнес и бодибилдинг

Това е залата, предназначена за най-сериозно и тежко трениращите атлети.  Разположена е на втория етаж с естествена светлина и изглед от всички страни (вкл. към бул. „България“ и развлекателната част на комплекс Бокар). Климатизирана. Оборудвана така, че да отговаря на най-високите изисквания за висококачествена професионална тренировъчна дейност.

Зала за силов фитнес — JK Fitness Gym — Сектор "Свободни тежести"
Зала за силов фитнес — JK Fitness Gym — Сектор "Свободни тежести"

Залата е екипирана с 50+ машини Nautilus и Epic, и може да обслужва до 40 трениращи едновременно. В помещението са обособени три зони:

  • Зона свободни тежести: екипирана с лежанки, пейки, лостове, дискове и дъмбели с тегло от 2 до 60 кг на IVANKO (САЩ ) и ELEIKO (Швеция) с общо тегло от 10500 кг.
  • Зона машини: оборудвана с конвергент-машини (с независими движения на отделните крайници) и изокинетични машини (принципът на тяхното действие е обяснен по-долу)
  • Зона за дами: оборудвана с машини, които преимуществено натоварват проблемните за жените части на тялото (седалище, талия, бедра, прасци)

За енергийно зареждане и след-тренировъчно възстановяване в залата е разположен богато зареден спортен бар, предлагащ протеинови шейкове, гейнери, енергийни, изотонични и витаминни коктейли, азотни бустери, напитки за топене на мазнини и др.

Зала за силов фитнес — JK Fitness Gym — Сектор "Машини" и протеинов бар
Зала за силов фитнес — JK Fitness Gym — Сектор "Машини" и протеинов бар

Защо JK GYM е оборудван с машини NAUTILUS?

Машините Nautilus са конструирани на т.н. изокинетичен принцип — съпротивлението се променя в хода на изпълнение на упражненията. Това специфично поведение предоставя на трениращия възможността да изпълнява упражнения с максимална интензивност, което не е възможно с класически тип машини.

Известно е, че мускулите са най-силни когато работят в отстъпващ режим. Конструкцията на машините Nautilus принуждава мускулите на трениращия да генерират по-голямо напрежение именно в ексцентричната (отстъпващата) фаза на движение, в сравнение с преодоляващата. Единствено машините Nautilus обезпечават условията за по-голямо съпротивление и съответно напрежение в мускулите при работата им в ексцентричната фаза. Така ще тренирате възможно най-тежко, а ефектът върху мускулната сила и маса ще е най-бърз, т.е. ще постигнете търсения ефект от силовата тренировка за най-кратко време с минимален обем работа и без контузии.

През 2024 год. залата е осъвременена с най-престижните машини на Наутилус от серията ONE – единствените в света даващи възможност за бърза смяна на тренировъчното съпротивление с цел използване на най-ефективния подход за увеличаване на мускулната маса, а именно – на разтоварващите серии.

Ефективността на Nautilus машините е потвърдена от резултатите от експерименталните изследвания на д-р Елиът Плезе, ръководител на катедрата по физическо възпитание към щатския университет във Форт Колинс (Колорадо, САЩ), станали известни през 70-те години на ХХ век като „Експериментът от Колорадо“.

JK Fitness е единствената българска фирма, която използва научния подход в избора на уреди и машини за своя фитнес и уелнес комплекс. Водещият фактор е не външния вид и дизайн, както е при повечето фитнес центрове, а научно доказаните ползи и ефективност в практиката от работата на машините.

Информация за другите зали в JK GYM Nautilus