Новини и статии JK GYM

Канго джъмпс в JK GYM Nautilus

Канго джъмпс (Kangoo Jumps) води началото си от създадените с рехабилитационна цел канго джъмпс обувки. Те са дело на канадския доктор Грегори Летхамп. По-късно обувките са променени от швейцарският инженер Денис Невил с цел, използването им със спортна насоченост.
Идеята е да се улесни работата на мускулите на долните крайници при продължителна аеробна дейност, или такава в смесен режим, при която се използват предимно по-интензивни гимнастически упражнения от спортната аеробика. Това става чрез поставените на краката обувки с пружини, наподобяващи мини трамплини. Тези приспособления придават еластичност, усилващи ефекта на т.нар. рекуперативна енергия. В лекоатлетическите скокове и бягания тази енергия е позната, като „енергия на еластична деформация“ проявяваща се във фазата на амортизация, и използваща се при последващото оттласкване. Така оттласкването става по-мощно. Както натрупаната в буфера на железопътните вагони енергия на деформация при спиране на влака, се отдава впоследствие в обратна посока, така и пружините на обувките натрупват енергия при огъването си под тежестта на тялото. Силата на натиск, и съответно на деформация в пружините е толкова по-голяма, колкото по-голяма е височината от която се приземява спортуващия. Тя пък, от своя страна, ще е толкова по-голяма, колкото по-мощно е било преди това оттласкването нагоре. Следователно, еластичните елементи на обувките работят и в полза на оттласкването нагоре и в полза на амортизацията при движението на тялото надолу, чрез използване на енергията на еластична деформация. Тази енергия е придадена чисто физически и на сухожилията и на мускулите на долните крайници работещи първоначално в отстъпващ режим, и в последствие в концентричен режим на съкращение (оттласкане). Така канго джъмпс се превръща в облекчена форма на аеробна гимнастика, ангажираща най-вече мускулите на краката. Стресът върху ставите и гръбначния стълб е намален, но само, ако се усвои правилната техника на икономично спортуване. Тежестта на уреда пък позволява да се натоварват и мускулите сгъвачи в тазобедрени и коленни стави, а допълнителните движения от ръцете и тялото, както и поддържането му в определена позиция, води до осезателно натоварване и на останалите мускули на човешкото тяло. Така се постига известна комплексност на ангажираните мускулни групи.
Развиват се възможностите на сърдечно-съдовата, дихателната, отделителната, ендокринната система. Ускоренията на тялото в низходяща посока и бързата му смяна в обратна, активират дейността на сърдечния мускул, стремящ се да противодейства на слизащата към краката кръв, като я изтласква на горе. Механизмът на чисто физическия изпомпващ ефект, следствие на резките промени в посоката на движение, обезпечена от активната мускулна работа се проявява в ускорено лимфообръщение. Получава се подобния на вибротренировките ефект (за него сме писали в друга публикация, касаеща спецификата на работа на виброплатформата в JK GYM Nautilus).
Канго джъмпс въздейства положително и върху баланса и равновесната устойчивост, координацията, ловкостта.
Комплексния характер и спецификата на движенията, пък повишава способността да се управляват собствени движения върху подвижна основа с висока еластичност. Това повишава емоционалния елемент и мотивацията при заниманията, провеждани на фона на ритмична музика. Това се цели при по-голямата част от заниманията ни по тренировъчната ни система JK Fit Motion.
Биомеханичния и анатомичния анализ на този вид двигателна активност показва и някои недостатъци, с които сме се съобразили при провеждането на заниманията в JK GYM Nautilus. За да избегнете опасностите при практикуването на канго джъмпс, посещавайте тренировките само на квалифициран инструктор!
Квалифициран инструктор, обаче е понятие, не е достатъчно ценено от треньорите-специалисти в JK GYM Nautilus, защото посетителите на фитнес центъра ни трябва да разполагат с най-добрите.
Такъв е Мая Георгиева (на снимката), ако сте амбицирани да практикувате канго джъмпс.
Защо ли?
Защото от 21 год. тя се занимавам със спортна и любителска аеробика. Треньор и съдия е по спортна аеробика от 12 години. Състезателите й печелят много призови места и медали на Световни и Европейски първенства.
Мая е сертифицирана да води аеробика, степ аеробика, каланетика, тае-бо, DanceXtreme.
От 2011 год. е инструктор по Зумба (сертификати по Зумба -Б1,Б2 и Зумба СЕНТАО). Участвала е в много национални и международни Фитнес фестивали.
Мая Георгиева е инструктор от първото обучение по канго джъмпс, за България през 2012 год. и веднага след това е отворила клуб в родния си град Хасково.
През 2013 год. е поканена да представя България на Световния Фитнес Фестивал по Канго Джъмпс в Румъния – Букурещ, като така става първият презентър на Канго джъмпс за България.
Добра биография нали!
JK GYM Nautilus има своята тренировъчна система, има своята уникална база и фитнес оборудване, има своите елитни специалисти! Един от тях е Мая Георгиева – пионерът в Канго джъмпс в България. Тя е на Ваше разположение.
Още ли се колебаете какво да правите и къде да отидете?
JK GYM Nautilus

Previous ArticleNext Article