Новини и статии JK GYM

Клъстер декстринът – съвременния енергетик

Клъстер декстрин - съвременен енергетик

  Био Фит представя  една хранителна добавка, подходяща като енергетик за спортисти, които тренират интензивно и продължително с участие на голям брой мускули в натоварванията.

Такъв вид дейностти, като Крос фит, занимания по системата JK Fit Motion и други функционални тренировки са много енергийно изразходващи и изтощаващи. За такъв тип двигателни дейностти е нужен продукт, който да доставя бързо енергия, да държи продължително време енергийните  нива в работещите мускули и да възстановява бързо изразходваните ресурси на организма.

За целта бил разработен и патентован специален въглехидратен продукт наречен CLUSTER DEXTRIN™.

За да разберете историята на този въглехидрат, Ви представиме публикацията на Японската компания Yamamoto®.

„ Въглехидратите допринасят за възстановяване на нормалната мускулна функция след напрегнато и/или продължително трениране, включващо мускулна умора и изчерпване на запасите от гликоген в скелетните мускули.
Този нов клас хранителни добавки, базирани на въглехидрати, определени като „дизайнерски глюкозни полимери“ или силно разклонени циклодекстрини (HBCD), са следващата еволюционна стъпка за различните продукти на основата на въглехидрати представени на световния  пазар.

HBCD са нов тип глюкозни полимери, които се получават чрез реакция между восъчна царевица (модифицирана скорбяла, молекулярно модифицирано нишесте) и определен ензим, образувайки циклична структура. Резултатът е глюкозен полимер с идеални свойства: например, средно молекулно тегло от 160,000 Da с много ниска осмоларност и следователно много бързо изпразване на стомаха.
През последните десет години са белязани с много открития, включително появата на безброй добавки специално за „пред тренировки“. Сега е епохата на предтренировъчните продукти със стимулиращ ефект, дължащ се на азотния оксид, които са много популярни заради подчертания им ефект върху напомпването на мускулите.
Говорейки за продукти с ясна полза, които са срещнали одобрение през последните години, определено към биха могли да се включат високомолекулните въглехидрати сред „приоритетите“ за спортни хранителни добавки.
Така например, „Витарго“ се появява през 2002-2003 година. Това е въглехидрат с артикулирана верига от глюкозни молекули, извлечен от картофено нишесте, който е последван незабавно от по-евтиния еквивалент „Waxy Maize“ (получен от царевица).
Тези глюкозни полимери с разклонени структури имат уникални характеристики, които са оставили настрана „въглехидратите“ par excellence, а именно глюкозата.
Но нека да се види какво стои зад всичко това, както и това, което се появява на хоризонта!

  Нови хоризонти
Новият клас въглехидратни добавки, наречени „дизайнерни глюкозни полимери“, т.е. силно разклонените циклодекстрини (HBCD), са предназначени за по-нататъшно развитие на съществуващи продукти Vitargo,и Waxy Maize.
Понастоящем все още има малко компании (поне на най-високо ниво на качество), които са фокусирани върху този конкретни енергийни източници. Някои големи търговски марки на пазара в САЩ ги продават успешно поради тяхната бързина и ефективност по отношение на усвояването и действието. Тъй като те не причиняват стомашно-чревни нарушения или проблеми с дехидратацията, те също предлагат възможност за тези, които не могат да понасят други видове въглехидрати.

  Защо да се използват въглехидрати?
Защо да се използват въглехидрати по време на тренировка?
Покровителят на тази теория в света на бодибилдинга е Милош Сарчев, който твърдо вярва в кашата от въглехидрати, изолати, различни аминокиселини и редица други елементи, които трябва да се вземат по време на тренировка, когато мускулната хиперемия е много по-висока от физиологичната изходни нива. Като такъв, той използва инсулиновите „удари“, за да стигне до активните области на мускулите, които се нуждаят от окислена кръв и хранителни вещества.
Разработвайки старата теория на Сарчев, бяха оптимизирани различни фактори (и неговата основополагаща основа беше потвърдена), което от своя страна доведе до оптимизиране на компонентите на напитките, така че времето на усвояването им и дори ефективността им беше значително подобрена. Типичните смущаващи ефекти, причинени от глюкозата, на практика се елиминират.
И така беше.
Благодарение на глюкозните полимери, в комбинация с доза протеин и аминокиселини, насърчава бързото изпразване на стомаха и също толкова бърза чревна абсорбция на глюкозата, която след това бързо се освобождава в кръвния  поток.
В допълнение се получава мощна комбинация, контрастираща с катаболизма генериран в тренировката, именно заради уникалната характеристика на ниската осмоларност, която ускорява хидратацията на клетките.

  Глюкозата срещу въглехидратите с високо молекулно тегло
Някой все още може да попита „но дали този вид въглехидрати е толкова важен и много по-добър от старата глюкоза/декстроза?“

От решаващо значение е да бъде изяснено понятието „осмоларност“.
Vitargo има по-бърза скорост на изпразване на стомаха сравнение с глюкозата.  Глюкозата ще повиши течността в стомаха и чревния лумен, което ще доведе до забавено изпразване и абсорбция, насърчавайки дехидратацията по време на трениране и/или стомашно-чревни нарушения (диария).
Този факт частично обяснява защо въглехидратите с високо молекулно тегло могат да попълват запасите от гликоген по-бързо от другите въглехидрати.
Освен това може да се определи характеристиката на „скоростта“ като по-мощен гликемичен и инсулинов отговор, подпомагащ синтеза на гликоген.
Това изобщо не е лошо и ако се вземе предвид, че следващото създаване на Waxy Maize (амилопектин), силно разклонен глюкозен полимер, очевидно има високо молекулно тегло и ниска осмоларност. Откриваме, че не само бързо излиза от стомаха, но и също така позволява бавно и постепенно освобождаване на глюкоза в кръвта, което означава, че може да се използва и за спортoвете за издръжливост.
Друг недостатък, открит в напитките на основата на глюкоза, е рискът от неприятна реактивна хипогликемия по време на тренировка, ако кръвната захар не се управлява добре с постоянен прием на напитката.

  Циклични декстрини с високи разклонения: ново поколение
Сегашното състояние на хранителните добавки базирани на въглехидрати, представя амилопектина намерен в Waxy Maize, като подходящ източник на енергия, тъй като има силно разклонена молекула с висока молекулна маса, която дава много ниска осмоларност. Това е от полза при продължителното трениране.
Тези силни страни бяха използвани за разработване на високо разклонени циклодекстрини (HBCD).

  Предимствата на циклодекстрините
По-специално съществуват две забележителни предимства при използването на тези високомолекулни глюкозни полимери като добавка използвана в тренировките:
–  бързо и стабилно освобождаване на глюкоза в кръвта
–  много ниска осмоларност в разтвора

На първо място, глюкозата се отделя бързо, но постоянно в кръвта.
Скоростта с която пристига до своята „дестинация“, се определя не само от молекулната маса, но и от молекулярната структура, която също определя как ензимите могат да хидролизират такъв разклонен глюкозен полимер в свободна форма в червата.
Второто предимство на използването на глюкозен полимер с високо молекулно тегло е в ниската осмоларност на разтвора.
Нека преминем към практическо действие.
Много трениращи (правилно) смесват течни въглехидрати с хидролизирани протеини, аминокиселини с разклонена верига, есенциални аминокиселини, креатин и т.н. Последното нещо, което се иска, е забавяне на абсорбцията на тези „бързи“ протеини, аминокиселини или на други добавени хранителни вещества, което може да се случи при използване на въглехидрати с висока осмоларност. Както вече споменахме, това би забавило изпразването на стомаха, както на въглехидратите, така и на другите хранителни вещества, които присъстват в носителя. Има и риск от стомашно-чревни нарушения“.

  Синтезирането на информацията от проучената научна литература по въпроса, даде възможност на специалистите от JK Fitness и SNC да направят следните обобщения:

Високото молекулярно тегло и специфичен профил на Клъстер декстринът намалява осмотичното налягане и увеличава скоростта на изпразване на стомаха, което позволява бърза доставка на енергия без повишаване отделянето на инсулин.

До къде стигна съвременната наука?

Заключение
Ще се обръща все повече внимание на гореспоменатите глюкозни полимери. Те ще се превърнат в истинско средство за насърчаване на възстановяването за спортисти, с по-малко ограничения и премахване на проблемите, причинени от напитки на базата на прости въглехидрати, като добрата стара глюкоза.

JK Fitness  &  SNC

Previous ArticleNext Article