Новини и статии JK GYM

Leguano обувките

Всеки от нас търси най-удобния и бърз начин на придвижване на улицата, в парка, планината, на бягащата пътека. Удобството за ходилото съвсем не е без значение, имайки предвид, че то е най-натоварено при ходене и бягане, понеже мускулите около него завършват оттласкването и посрещането на опорната повърхност. Най-често тази повърхност е твърда, за разлика от тази по която са стъпвали предците ни. Умореното ходило често страда, а ние изпитваме болка и дискомфорт. Това се отразява и на ставите, гръбначния стълб, сухожилията. Нарушената поза, следствие компенсиращите действия, води до гръбначни изкривявания, болки във врата и главата, дистрофии и др.
Ходенето бос е не само приятно, а и полезно.
Производителите на обувки, отдавна мислят как да създадат модели, които да позволяват пръстите на краката да стоят свободно в тях, да осигурят независима, но в същото време и синергираща (подпомагаща се взаимно) работа на мускулите сгъвачи и разгъвачи на всеки от тях.
Първите обувки появили се на пазара, даващи такава свобода на движенията бяха с пет пръста, т.нар. „five fingers”. Те наистина доставиха радост на любителите на дългите бягания, разходки и походи, разбира се след постепенното свикване с тях. Абсолютно независимата работа на всеки от петте пръста обаче, създаде и неизвестни препятствия, особено след продължителна употреба, без спазване на принципа на постепенност в приожението им. В началото се появяваха болки в мускулите и сухожилията около ходилото. Най-големият проблем обаче се оказа, че при ходенето бос и с обувки с пет пръста, мускулите на пръстите се напрягат, без да синергират и потенцират взаимно усилията си, така както би било ако натиска е в общ пакет в който да се разположи ходилото. Вижте отпечатъците в пясъка при ходене и бягане бос по плажа, при които всеки пръст остава ямка с различна дълбочина. Най-дълбока е тази оставена от палеца, понеже той има най-силна мускулатура, извършваща най-голям натиск върху опората. На практика той е по-голям от сумарния на останалите четири пръста. Този факт се използва от доц. Ю. Карабиберов, при разработване на тренировъчен комплекс за развитие на мускулите на ходилото при спортисти (Кондиционната подготовка във волейбола Ю.Карабиберов, Н.Найденов 2014, още непубликувана литература).
Употребяващите five fingers-обувките, забелязали осезателно увеличаване на размерите на пръстите, придобивайки широка форма на плавник, особено в долната им част на която се стъпва. Патешкия вид на ходилото показало, че трябва да се помисли за създаването на друг модел подметка и пакет в който да се разположат пръстите, давайки им относителна свобода при движение, без значение по какво се стъпва.
Това първи правят германските производители с обувките Легуано, анализирайки меките и плавни движения на игуаната.
Leguano обувките са предназначени за осигуряване възможно най-естествения начин на ходене и бягане, като се щадят ставите, сухожилията, кръста и гръбначния стълб и изобщо целия опорно-двигателен апатат. Това се дължи на специалната каучукова материя, разпръскваща силите на реакция на опората встрани, към периферията на ходилото и намалява вектора на силата, насочена нагоре към общия център на тежестта на тялото – ОЦТ и гръбначния стълб.
Създават чувството за изключителен комфорт и лекота при движение, както по мека гориста пътека. С това се моделират естествените движения на древните хора, стъпвайки боси върху листа и меки повърхности. С течение на времето предците ни измислили леките кожени подметки, а Римляните по-твърдите, но еластични.
Ходенето бос изисква постепенно адаптираща се технология на движенията на ходилото и неговите пръсти. Новите Leguano обувки помагат пръстите да работят относително свободно, независимо, но в синергизъм и взаимно подпомагане, без значение на релефа на терена. Тези условия на функционалност могат да създадат само меките материи, наподобяващи чорап и еластичните подметки на обувките Leguano. Ходилото функционира в пълния си диапазон на движение, без да губи от еластичността и гъвкавостта си.
Изключително здрави, специално орелефени подметки с които може да се стъпва и тича по камъни, скали, миди, стъкла и дори начупени стъклени бутилки.
Прецизно изработени в Германия, Leguano обувките усигуряват възможно най-добрите условия за комфортно и икономично движение на всякъде – на улицата, кросовото трасе, велосипеда, при плуване в басеина или морето, фитнес залата, разходка в планината и където се сетите, без болка, нараняване, с пълна мобилност в глезенната става и 100%-ов кръвоотток и кръвооросяване на долните крайници.
Обувките Leguano, осигуряват елегантност на движения на игуана.
Първият вносител в България на тези уникални обувки за спорт и свободното време е JK Fitness.
Може да ги намерите в представителния магазин на фирмата в София, Околовръстен път 191 (JK Fitness Market), до кръстовището със Симеоновско шосе.
Вижте няки клипове на Германския производите: https://www.leguano.eu/index.php/media-en.html

Previous ArticleNext Article